Banskú Bystricu zaplavia žlté ruže

08.05.2013 Banská Bystrica

Primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola bude 9. mája 2013 o 11.15 spolu s riaditeľom Regionálneho európskeho informačného centra Banská Bystrica, Petrom Pisárom, na námestí SNP rozdávať žlté ruže, symbol osláv Dňa Európy.

Oslavy Dňa Európy začnú v Banskej Bystrici už spomínaným rozdávaním žltých ruží. Žltá ruža má podľa slov Petra Pisára pripomínať členstvo Slovenska v Európskej únii a radosť z priateľských vzťahov medzi členskými štátmi únie. V dopoludňajších hodinách bude centrum mesta dejiskom súťaží pre deti, ktoré pripravuje Centrum voľného času Junior. Ich vyhodnotenie je naplánované krátko predpoludním v obchodnom centre Europa Shopping Center, kam sa v popoludňajších hodinách presunú oslavy Dňa Európy a budú pokračovať až do 18:00 hod. Počas šiestich hodín je pre návštevníkov pripravený program bohatý na kultúrne podujatia aj informácie o dianí, možnostiach a príležitostiach v Európskej únii. Potrebné aj zaujímavé informácie budú dostupné v informačných stánkoch Europe Direct Banská Bystrica, Eurodesk, KomPrax, Mládež v akcii (IUVENTA) a ďalších partnerov podujatia. V rámci kultúrneho programu sa predstavia tanečníci, hudobníci, členovia organizácie Art Kruh, pripravené sú kvízy a súťaže, ako aj vyhodnotenie fotografickej súťaže pre mladých EuroFotoMaraton. Podujatím bude sprevádzať moderátor Roman Bomboš.
Deň Európy, ktorý je popri vlajke a hymne - Óde na radosť, symbolom zjednotenej Európy, sa oslavuje každoročne a stal sa príležitosťou pre oslavy a aktivity približujúce úlohy a inštitúcie Európskej únie občanom. V tento deň si celá Európa pripomína úspechy Európskej únie, medzi ktoré nepochybne patrí trvalý mier, bezhraničný priestor a hospodárska pomoc. „Najmä v tomto období je dôležité pripomínať si, akú veľkú úlohu zohrala Európska únia pri zachovaní mieru v Európe, o čom svedčí aj Nobelová cena za presadzovanie mieru, uzmierenia, demokracie a ľudských práv v Európe udelená Európskej únii v roku 2012,“ vyjadril sa primátor Gogola.
Deň Európy sa oslavuje každoročne 9. mája už od roku 1986 po tom, ako sa na tomto dátume zhodli poprední predstavitelia EÚ počas milánskeho samitu. Pripomína deň, kedy francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman predložil plán, na základe ktorého začalo Francúzsko, Nemecko a ďalšie európske krajiny spoluprácu v oblasti výroby uhlia a ocele. Tento plán bol prvý krok k vytvoreniu toho, čo dnes poznáme ako Európska únia.


Martina Kanisová
hovorkyňa primátora
 

Vyberte región